Metal Dedektörü Nedir? Nasıl Çalışır?
Metal dedektörler, arama başlığından toprağa bir elektromanyetik alan ileterek çalışır. Elektromanyetik alandaki herhangi bir metal nesne (hedef) enerjilenecek ve kendilerine ait bir elektromanyetik alanı yeniden iletecektir. Dedektörün arama bobini, yeniden iletilen alanı alır ve bir hedef yanıt üreterek kullanıcıyı uyarır. 5Bdedektör metal dedektörleri, farklı hedef türleri arasında ayrım yapabilir ve istenmeyen hedefleri göz ardı edecek şekilde ayarlanabilir.
Metal Dedektörler Hakkında Bilinmesi Gerekenler
1- Kontrol Kutusu
Kontrol kutusu, dedektörün elektroniklerini içerir. Gönderme sinyalinin üretildiği ve alma sinyalinin işlendiği ve bir hedef yanıta dönüştürüldüğü yerdir.
2- Arama Başlığı
Dedektörün arama bobini elektromanyetik alanı toprağa iletir ve bir hedeften dönüş elektromanyetik alanını alır.
3- Elektromanyetik Alan İletimi
Oluşturulan elektromanyetik alan, tespit edilmelerini sağlamak için hedeflere enerji gönderir.
4- Hedef
Hedef, bir metal detektörü tarafından tespit edilebilen herhangi bir metal nesnedir.
5- İstenmeyen Hedef
İstenmeyen hedefler genellikle çiviler gibi demir içerebilir, ancak şişe kapakları gibi demir içermeyen hedefler de olabilir. Metal detektörü istenmeyen hedefleri reddedecek şekilde ayarlanmışsa, bu hedefler için bir hedef yanıtı üretilmeyecektir.
6- Elektromanyetik Alan Alımı
Alıcı elektromanyetik alan, enerji verilmiş hedeflerden üretilir ve arama başlığı tarafından alınır.
7- Hedef Yanıtı
İyi bir hedef tespit edildiğinde, metal detektörü bir bip sesi veya ton değişikliği gibi sesli bir yanıt üretecektir. Çoğu 5BDedektör dedektörü, bir kimlik numarası veya 2 boyutlu ekran gibi hedef bilgilerinin görsel bir görüntüsünü de sağlar.
Dedektör Kullanırken Bilinmesi Gereken Kavramlar
1- Frekans Ayarı
Bir metal dedektörünün frekansı, hedeflerin ne kadar iyi tespit edilebileceğini belirleyen temel özelliklerden biridir. Genel olarak, yüksek frekansta iletim yapan tek bir frekans detektörü, küçük hedeflere daha duyarlı olacak ve düşük frekanslarda iletim yapan tek bir frekans detektörü, büyük hedeflere daha fazla derinlik verecektir. 5B’ nin tek frekans teknolojileri VLF ve VFLEX’tir.
5B’ nin dünya lideri BBS, FBS, MPS ve yeni devrim niteliğindeki Multi-IQ teknolojileri, aynı anda birden fazla frekansı iletir ve bu nedenle aynı anda küçük ve derin büyük hedeflere duyarlıdır.
2- Zemin Dengesi
Zemin Dengesi, mineralli zeminde tespit derinliğini artıran değişken bir ayardır. Bu zemin, ıslak sahil kumu gibi tuzlar veya kırmızı toprak gibi ince demir parçacıkları içerebilir. Bu mineraller, bir dedektörün iletim alanına, bir hedefin verdiği benzer şekilde yanıt verir. Gömülü bir hedefe kıyasla zeminin çok daha büyük kütlesi nedeniyle, mineralizasyon etkisi küçük hedefleri kolayca maskeleyebilir. Bunu düzeltmek için Zemin Dengesi ayarı yanıt veren zemin sinyallerini kaldırır, böylece hedef sinyallerini net bir şekilde duyarsınız ve yer gürültüsünden rahatsız olmazsınız.
Üç ana Zemin Dengesi türü vardır:
a) Manuel Zemin Dengesi : Zemin Dengesi ayarını manuel olarak ayarlanırsa, minimum miktarda zemin sinyali duyulması sağlanmış olur.
b) Otomatik Zemin Dengesi : Dedektör otomatik olarak en iyi Zemin Dengesi ayarını belirler. Bu, manuel olarak ayarlanan Zemin Dengelemesinden daha hızlı, basit ve çoğunlukla daha doğru sonuç verir.
c) Zemin Dengesini İzleme : Dedektör, tespit yaparken Zemin Dengesi ayarını sürekli olarak ayarlar. Bu, Zemin Dengesi ayarının her zaman doğru olmasını sağlar.
Dedektörlerimiz, başka herhangi bir dedektörle eşleştirilemeyen üstün zemin dengeleme yetenekleri için özel gelişmiş teknolojileri kullanır.
3- Hedef Ayırt Etme
Hedef ayırt etme veya diğer adıyla Ayrımcılık, bir metal dedektörünün gömülü hedefleri iletken veya demir özelliklerine göre tanımlama yeteneğidir. Gömülü bir hedefi doğru bir şekilde tanımlayarak, onu kazmaya karar verebilir veya onu hurda olarak kabul edebilir veya aramaya devam edebilirsiniz. 5Bdedektör dedektörleri, tespit edilen hedefin türünü belirtmek için hedef tanımlama (Hedef Kimliği) numaralarını veya Hedef Tonlarını üretir.
5B dedektörlerinde dört ana ayrımcılık türü vardır:
a) Değişken ayrımcılık – Ayrımcılık düzeyini ayarlamak için bir kontrol düğmesi kullanan en basit ayrımcılık türüdür.
b) Demir Maske / Demir Reddetme – Demir hurdasını yok saymak için çoğunlukla altın arama dedektörleriyle birlikte kullanılır.
c) Çentik ayrımcılığı – Belirli hedef türlerinin kabul edilmesine veya reddedilmesine izin verir.
4) Smartfind – En gelişmiş ayrımcılık biçimi. Hedef kimlikleri, iki boyutlu (2D) bir ekranda hem demir içeren hem de iletken özelliklere dayalı olarak çizer. İstenmeyen hedefleri reddetmek için ekranın ayrı bölümleri veya daha geniş alanları gölgelendirilebilir.
Derinlik Tespitini Etkileyen Faktörler
Metal dedektörleriyle ilgili en yaygın soru “Ne kadar derinliği kontrol edip etmediği yönündedir? Dedektör seçerken bu konu cevaplanması gereken en önde gelen sorulardan biridir.
Basit cevap, “bobinin çapı kadar derin” dir. Böylece daha büyük bobinlere sahip dedektörler daha derin algılayacaktır.
Ancak, algılama derinliği aynı zamanda dedektör teknolojisine ve birçok çevresel faktöre bağlıdır. Bir metal detektörünün bir hedefi tespit edebilme derinliği bir dizi faktöre bağlıdır:
1- Hedefin Boyutu – Büyük hedefler, küçük hedeflerden daha derinde bile olsalar tespit edilebilirler.
2- Hedefin Şekli – Madeni para ve yüzük gibi dairesel şekiller, çivi gibi uzun ince şekillere göre daha derinde tespit edilebilir.
3- Hedef Alanı – Yatay bir madeni para (örneğin düz yatarken), dikey bir madeni paradan daha derinde tespit edilebilir.
4- Hedefin Yapısı – Yüksek iletken metaller (örneğin gümüş), düşük iletken metallerden (örneğin kurşun veya altın) daha derinde tespit edilebilir.